Мисија и визијаСтратегијаИсторијатeКнигаПромоции и критики Културно наследство Поети и писатели почетници Издавачи БиблиобусКалендариум Извештаи

Проекти

Анкета

Кои нови услуги би сакале да бидат воведени во Градската библиотека
 
ПОДГОТОВКА НА ПАРКОТ НА ПОЕЗИЈАТА PDF Печати Е-пошта

Луѓето кои сакаат да читаат може да читаат било каде и во било кое време. Постои нешто магично за оние кои сакаат да поминат време во природа во малечките места создадени токму за читање.

Затоа Градската Библиотеката ”Браќа Миладиновци” – Скопје  го подготвува Паркот на поезијата . Со отворање на овој парк, читателите и посетиттелите на библиотеката ќе добијат едно интимно место каде ќе можат да застанат, здивнат и на мир да прочитаат книга .

 
ИЗЛОЖБА НА РУСКИОТ СЛИКАР АЛЕКСАНДАР БЕЛУГИН PDF Печати Е-пошта

Од 15 - 20 јули 2014 година, во Градската библиотека "Браќа Миладиновци" - Скопје, ќе биде отворена изложба на графики, на рускиот сликар Александар Белугина под наслов Рај во Дрен .

Изложбата ќе биде отворена во 19:00 часот.

 
ИЗБРАНИ ДЕЛА ВО ПЕТ КНИГИ ОД БРАНКО ЦВЕТКОСКИ PDF Печати Е-пошта

 

Нов обемен издавачки проект на „Макавеј“

 

ИЗБРАНИ ДЕЛА ВО ПЕТ КНИГИ ОД БРАНКО ЦВЕТКОСКИ

 

По повод 60-годишнината од животот и 40-те години од стартот во  современата македонска литература Книгоиздателството „Макавеј“ од Скопје, со делумна помош на Министерството за култура на Република Македонија, реализираше крупен издавачки проект - Избрани дела во 5 книги од современиот македонски поет, есеист, литературен критичар, преведувач и издавач Бранко Цветкоски.

Првата и втората книга од Избраните дела на Цветкоски на простор од по 400 страници презентираат селекција од поетското творештво омеѓено меѓу првата поетска збирка „Свијок“ и дванаесетата книга „Оган во обрачи“. При тоа кон поезијата на Цветкоски со обемни предговори се обраќаат академикот Георги Старделов и поетот и литературен критичар Санде Стојчевски. Во текстовите, низ два различни толкувачки пристапа, се нотира респективното место и високиот придонес на лириката на Цветкоски во развојот на современата македонска литература.

Третата книга донесува ригорозен избор на есеистичката и критичарската актива на Цветкоски, при што, на повеќе од 400 страници со заеднички наслов „Повисоко од животот“ се објавуваат есеи, анализи и критички согледби на Цветкоски посветени само на 25 исклучителни македонски и странски поети, меѓу кои – Анте Поповски, Матеја Матевски, Гане Тодоровски, Богомил Ѓузел, Радован Павловски, Михаил Ренџов, Евтим Клетников, Катица Ќулавкова, Веле Смилевски, Раде Силјан, Братислав Ташковски, Јордан Даниловски како и Васко Попа, Еуџенио Монтале, Љубомир Левчев и други.

Во четвртата  книга со наслов „Поезија – пајажина“ се презентирани 38 текстови (есеи, толкувања, беседи) посветени на поезијата на Цветкоски од исто толку реномирани македонски есеисти, критичари и толкувачи како Матеја Матевски, Гане Тодоровски, Слободан Мицковиќ, Ванко Андоновски, Веле Смилевски, Раде Силјан, Ферид Мухиќ, Тодор Чаловски, Иван Џепароски, Ангелина Бановиќ – Марковска, Кристина Николовска, Владимир Мартиновски, Мите Стефоски, Иван Антоновски и други. Во својот есеј Венко Андоновски, меѓу другото, истакнува дека „станува збор за поезија со сопствена еволуција која се доживува како спиритуално искуство од прв ред во македонскиот поетски дискурс денес, тоа е голема поезија токму затоа што постојано  се става себеси на преиспитување и ги тестира крајните можности на поетскиот дискурс како медиум“.

Во последната книга која ја е поделена на два обемни тома од по 500 страници Избраните дела ја осветлуваат меѓународната димензија на афирмацијата на поетското творештво на Цветкоски при што се селектирани и објавени 15 одделни изданија на поезијата на овој наш реномиран автор на албански, англиски, азерски, арапски, бугарски, грчки, монголски, полски, романски, руски, српски, турски, украински, хрватски и на шведски јазик.

Како што е познато Цветкоски за своето поетско творештво е носител на врвни македонски книжевни и општествени награди, меѓу кои и на Книжевниот жезол на ДПМ и на државната награда за долгогодишни остварувања од интерес на Република Македонија - „Свети Климент Охридски“, како и на осум меѓународни книжевни награди меѓу кои „Христо Ботев“, Европски орден на Обединетите нации, како и ордените „Владимир Мајаковски“ и „Сергеј Есенин“ итн.

 

 

Извор: ИД „Макавеј“ - Скопје

02.07.2014, Скопје

 
ИЗВЕСТУВАЊЕ PDF Печати Е-пошта

СЕ ИЗВЕСТУВААТ ЧИТАТЕЛИТЕ ОД НАУЧНИОТ ОДДЕЛ ДЕКА ВО ПЕРИОДОТ ОД 7 ЈУЛИ ДО 4 АВГУСТ 2014 година ОДДЕЛОТ ЌЕ РАБОТИ ВО ЕДНА СМЕНА СО РАБОТНО ВРЕМЕ ОД 8:30 ДО 16:00 ЧАСОТ.

ЧИТАЛНА 2 ЌЕ РАБОТИ ОД 8:30 ДО 19:30 ЧАСОТ.

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 56

Мудрите за книгата

„Дури и да се наоѓаш на вистинската патека, ќе бидеш прегазен ако само стоиш таму.“